The Railway Bar project – Step 2

15.05.2017

I worked on the creation of a bar in Cork, as I explained previously. In my final design, I kept all the features I had decided upon, with a bit more refinement : a copper suspension-sculpture, dark timber panels, grey walls and turquoise panels behind the bar. The overall aesthetic is quite dark due to the materials, however, the large windows and the suspended lights create spots of light around which people gather.

I used AutoCAD to draw the plans and the sections, and I partly rendered them with Photoshop. I also party rendered them by hand, and chose to keep the plans and a view in pencil to have a variety of techniques and more sober drawings, as the strong colours I used could have being too much present otherwise.

For my presentation, I also created a logo for the bar, using the suspension which evokes the beams. On the other hand, I created a model to show the bar and the materials I used, mostly timber, turquoise MDF panels and tiles, at a scale of 1:10.

Here are some of the final drawings, and the three boards I used to present them.

Photoshop exhibition stand project – Step 2

10.05.2017

I already presented my first steps on Photoshop concerning Foscarini’s exhibition stand project : using the project I had achieved in studio, I complete another layout and worked over all my drawings with Photoshop in order to practice and improve my skills.

Less drawings were requires for this exercise and I chose to present them on an A0 format, or two A1 side by side. I created horizontal axis at the top and bottom to link them and I tried to link more the drawings between them and with the background,  especially by merging them into it. I completely changed the layout compared to the studio project in order to practice and show that I can create very different presentations with the same material.

I appreciated that project : working on something I had already finished for another module enabled me to see and understand how it could be improved or developed.

I already presented my first steps on Photoshop concerning Foscarini’s exhibition stand project : using the project I had achieved in studio, I complete another layout and worked over all my drawings with Photoshop in order to practice and improve my skills.

Less drawings were requires for this exercise and I chose to present them on an A0 format, or two A1 side by side. I created horizontal axis at the top and bottom to link them and I tried to link more the drawings between them and with the background,  especially by merging them into it. I completely changed the layout compared to the studio project in order to practice and show that I can create very different presentations with the same material.

I appreciated that project : working on something I had already finished for another module enabled me to see and understand how it could be improved or developed.

layout A0 v2

Office layout for Zazzle

26.04.2017

I worked on the creation of a plan layout for a young company’s, Zazzle, offices. The brief required different work spaces with a specified number of desks and seats, as well as meeting areas, managers’ offices and a rest space with a kitchen. The office was meant to accomodate 5 teams of 7 members, including the managers, as well as a CEO.

The building used the office was not very big to fit that amount of different working spaces. Indeed, the client also required, for example, a conference room able to fit in 25 people, which is both very important and rarely used. I therefore tried to meet the brief while proposing different, modular spaces which could be used for different activities.

I used curved furniture and created team desks fitting 4 people, as well as a larger manager’s desk with a meeting point. I did not want closed offices as the teams and the managers work together, but the different spaces and heights create more or less private and enclosed spaces. In addition, I used the curved partitions to create additional seating and work spaces different from the team’s desk in order to create variety and give choice to the employees. I placed these working spaces aligned close to the large window bays, in order to provide natural light to everyone.

I also used circular partitions to create meeting spaces in another spaces. These partitions are not fixed and can be elevated to create a large open area, and brought down on command to have smaller meeting spaces. The seats are curved and not fixed : there are a large number and they can be moved around to fit the meeting areas depending on the demand. When the circular partitions are up, a large space is left, and the seats can then be assembled to create a larger conference space. The back wall also is a blackboard, which enables people to write on it, work and brainstorm during meetings for example.

The kitchen fits a large dining table as well as a few high seating tables for coffee breaks. Part of the closest meeting area’s circular partition cannot be removed and create a fixed partition with the kitchen without needing to enclose it completely.

Zazzle plan

The Railway Bar project – Step 1

20.03.2017

For this project, I worked on the creation of a bar in an existing site in Cork, Ireland. Located in a popular area for evenings out and with an important number of others pubs around, it had to be very special to compete.

Quite big, the building is pretty rough, with a main curved wall with large windows. The ceiling is high with visible old traditional timber beams, which is interesting. In addition, three regular rooms are located on one side. The idea is to create a bar with a mezzanine, which asks for an important reflexion concerning heights, toilets and a small local storage area : we consider the main storage spaces and kitchen are in the other building and are not working on it.

I chose to keep the beams, which have a strong impact, and created a local feature with a copper suspension reflecting the shape of the beam. In addition to creating a main attraction, is creates a definite floor area for specific tables. A lounge area is created under and above the mezzanine, whereas bar stools and tables run along the wall.

In addition to the copper suspension, I used copper suspended lights to remind of the colour at other spaces and created a strong turquoise wall behind the bar, which has a black granite counter top. The other walls are grey, with a darker and smoother line under the window and then a rougher and lighter grey above. I also used timber panels to create partitioned lounge areas under the mezzanine, and used the same material to create the bar and the shelves.

With a high ceiling and luminous space thanks to the large windows, I used a darker floor : dark polished concrete, which hexagon shaped tiles at the bar, in shapes of grey.

Here are some concept and research sketches.

Photoshop exhibition stand project – Step 1

15.03.2017

For the main Photoshop project of this semester, I worked with the Foscarini’s exhibition stand project in order to create two new boards only using software, to practice and improve my skills.

I used the same drawings and perspectives, but I worked over them to render them. Indeed, for my studio project, I had rendered by hand every drawing and had only used Photoshop to include the perforated metal pattern to my sketches. I used this occasion to improve some sketches by adding details or background, and I can see a clear difference between the two methods. Though I enjoy hand rendering, I also feel some of the sketches are more powerful and have more impact using software.

I did every drawing separately, as I will display here : my next step is to create two boards and asociate all the drawings to explain my design. Here are a few of the sketches I already worked on.

Foscarini’s exhibition stand – Step 2

10.03.2017

For the final presentation of the exhibition stand project, I continued with the same concept I explained previously, with perforated black metal boxes to display lamps and meeting points on both floors, also displaying other lamps from the same collection.

The boxes, or display areas, are made of two panels of perforated metal in order to have enough strenght to support the first floor. In each of them, I display 3 collection lamps and on both floors, storage is included and hidden within the panels. The ground floor overall height is quite important in order to give a sense of space, and not of confinement, to the meeting areas : however, a lowered ceiling in the display areas makes them, in contrast, feel more enclosed and dark in order to emphasis on the lighting.

The double thickness also enabled me to insert the brand’s logo, Foscarini, between the two panels : bright red, it is still readable and is visible from both sides, though the patterns run above it. The seats are also red in order to hint at the brand’s colour, and there is a reception point where clients and visitors can be greeted.

I used Photoshop to create boards and insert the perforated metal pattern in my drawings. However, I rendered them all lightly by hand and photography does not make them justice. The model is very explicit and makes the design fairly understandable, as I showed the perforated metal pattern on one side of a box.

Foscarini’s exhibition stand – Step 1

13.01.2017

For this ongoing project, the aim is to create an exhibition stand for a fair. I chose to work for the brand Foscarini, which is a famous light designer.

On a 10 x 7 m stand, I chose to create black boxes to display the new collection : in fabric, they put the lights forwards as the visitor’s attention is focused on them. In addition, the fabric makes them partly visible from outside, as passersby can see them glow and are intrigued. The concept model I achieved shows this idea : I also emphasised on branding, as the aim of an exhibition fair is to sell both products and brand, and I used red seats as a reminder of the brand’s logo. They create meeting points were interested customers can discuss and order products, and they are decorated with the brand bestsellers lights.

For my researches, I used several sketch models and sketches, and I also worked on Photoshop rendering.

Recently, I decided to change the black fabric for perforated metal : the light is still partly visible from the outside, and it is a bit more sophisticated. In addition, I integrated storage units into the partitions of the black boxes, which liberates space for the meeting points. More sketches and details to come !