United Colours of Benetton’s shop

10.12.2016

In a shop located in the Capitol, a new shopping centre that is being built in Cork, I created a clothes shop, both for men and women.

I chose to work on the brand United Colours of Benetton, because they have a strong personality and values, and I like the way they use colours in their designs. I created a shop in which partitions crossed the floor plan in obliques, creating small areas. I distinguished these by giving them a specific colour. The design is quite strong but it is counterbalanced by simple, rough concrete walls and a sober floor.

The women’s clothes and their changing rooms are located on the ground floor, as studies show they are the ones that mostly shop. On the other hand, I located the staff’s kitchen, office and toilets on the first floor, which is of reduced size as there also is a mezzanine : however, only about 50% of customers actually reach the first floor.

On both floor, the partitions do not reach the ceiling, and it creates interesting voids. Except the partition supporting the stairs, which creates a unity and links the two floors together, as does the zigzag mezzanine.

 

Advertisements

Coffee Dock – Photoshop

30.11.2016

In the previous project, I worked on the coffee dock. As I said, I gave a great attention to the details for this project. I especially created a devoted logo : I used the letter f to represent the design of the coffee, which you can see on the boards.

I originally presented my work on boards, as software was not allowed on this project. However, to develop my Photoshop skills, I used this project and created three presentation boards on it. I used my hand sketches and worked on them on Photoshop to render materials, especially glass and Corten steel, but also the lights for example. This is also when I created the logo and decided of the layout of my boards : I used this work for my paper presentation as well.

In addition to the plans, elevations, sections and 3D perspectives, I included concept sketches, a context map, pictures of the model and also materials and a design statement, to explain my concept.

Coffee Dock

04.11.2016

For this big project, the aim was to create a coffee dock in the college’s student centre, in which a big empty space is usually reserved for events.

On a floor area of 10×10 m, I decided to create a glass box, in order to separate customers from passersby without enclosing them too much. Held with silicone joints, the module seems open and light. However, to give intimacy to customers, I also closed a certain amount of panels by replacing the glass by Corten steel : the light is still entering but clients are partly hidden.

For this project in particular, I worked on furniture too. Indeed, I used wood panels to create table, vertically following the partitions then curving towards the inside to create a table – though the sketches explains it better than words. I used this specific shape to create some sort of repetition : the tables on the first floor “repeated” under the ceiling to create support for pendant lights – again, this idea is more explicit on the sketches.

I worked thouroughly on details for this project : I also created the coffee’s logo, for instance, which I will explain in another post.

 

Cutting Container

15.10.2016

First project for the Interior Architecture BSc Honours in Ireland, year 2 !

The idea was to create a hairdresser in the Architecture Factory of the college, using one of the existing containers inside (in reality, lecturers’ offices). The main difficulty was that they are quite long, about 12 m, but very narrow, and they are in a student space where people pass by a lot.

I wanted to created something very intimate, private : I used dark colours to create a subdued atmosphere. Inspired by turbans and veils, I also used dark veils to create an envelop around each seat for the cutting area. The difficulty there was to render it, but using promarkers I managed it : software was not allowed for this project.

B&B : Professional project

15.05.2016

It is the end of course project, which takes place at the end of the 2 year course and on which I worked for about 3 or 4 months.

I chose to work on a Bed&Breakfast because I wanted to work on private spaces but with a notion of exchanges, encounters. I often travel in the United Kingdom and visited a lot of Bed&Breakfasts : it is something I enjoy and I wanted to think about their architecture in a more in-depth manner. I chose to locate it in Strasbourg, which is very touristic in summer and winter, and to keep to two rooms and propose a high quality service in order to focus on a small architecture.

I used an existing house in a calm area of the city, but not far from the centre. In the garden, I created an extension : the middle point is the dining area but also where everyone meets. On either sides, the owners keep their house and the two bedrooms for the guest are opposite. The two sleeping areas, the owners’ house and the rooms, are on two levels whereas the common room is on one: I wanted to mark the difference but still link the two areas with a communicating space.

The continuity between them is visible, as well as the additions’ shape. The space is well organised and the stairs lead to the second room, which is on top of the first. I worked on the interior of the rooms in detail in order to create comfortable spaces for the visitors. In the basement, I also created a well-being point with sauna, SPA and seats.

Outside, the garden is well taken care of and, to go to the elevated ground floor, there are either steps or a very smooth path circling the garden, and also is a very agreeable walk.

Lines

12.04.2016

I recently worked on the thematic of the lines. I chose to recreate coastal lines : with a thin black pen, I copied and repeated the frontier several times with a little offset each time, to represent the movements of the sea, that comes and goes.

I chose to do a tryptic on this thematic : it seemed coherent with the repetition within the image, to have it repeated three times. I also presented it on a large black board as a background, to emphasis on the black lines and the white paper.

 

Cosmos

25.02.2016

A thematic I worked on was the Cosmos. In order to develop this notion, I visited an exhibition on the Cosmos at the European Centre of Contemporary Art Actions in Strasbourg, France (CEAAC) and I discovered an artist, Stephanie Abben. I was seduced by her work and took inspiration from her for my work.

Her method, which I repeated, was to take a picture of the universe and make it disappear with paint on the format, or leave it visible : she used textures, blank spaces and paint to create atmospheres from the picture. I chose to explore this technique as well, which I thought was very interesting : indeed, I enjoyed creating all sorts of pictures from images throughout my different essays.

dsc_0347
Acrylic paint. 30*30 cm.
dsc_0363
Research.